Medical sector in Kuwait


Medical sector in Kuwait (released by Holland Gulf Chamber of Commerce in 2011, in Dutch language only)

De Golfstaten in het Midden-Oosten vormen één van de snelst groeiende gezondheidsmarkten ter wereld met een geschatte marktwaarde van $75 tot $100 miljard en een jaarlijks groei van 16 procent. Koeweit heeft de snelste bevolkingsgroei. Tussen 2006 en 2008 groeide de bevolking met 5,2 procent tot 2,9 miljoen mensen. Koeweit heeft onvoldoende faciliteiten voor gespecialiseerde zorg. In 2009 heeft het Ministerie van Volksgezondheid een bedrag van $454 miljoen gereserveerd om patiënten naar het buitenland te sturen voor behandelingen die het zelf niet kan bieden. De regering is zich inmiddels duidelijk bewust van het alsmaar groeiende probleem van een tekort aan gezondheidszorg en heeft van de sector nu een prioriteit gemaakt. Vorig jaar zomer presenteerde het Koeweitse Ministerie van Volksgezondheid plannen om vóór 2016 acht nieuwe ziekenhuizen te bouwen. Het grootste project is het Sheikh Jaber Ahmed Al Jaber Al Sabah Hospital met meer dan 1.200 bedden. Dit medisch centrum, het eerste dat in twintig jaar in Koeweit wordt gebouwd, kost $1,3 miljard.

Binnenkort wordt gestart met het ontwerp en de bouw van de acht nieuwe ziekenhuizen, deze moeten, samen met de uitbreiding van bestaande ziekenhuizen in 2016 klaar zijn. Hiervoor wordt in totaal meer dan $4,2 miljard gereserveerd. Voor de bouw en inrichting van deze ziekenhuizen is men nu op zoek naar specialistische kennis en producten, van architecten en ingenieurs tot toeleveranciers van ziekenhuisdeuren, wanden en vloeren.

Het masterplan voor de 8 ziekenhuizen is inmiddels gemaakt en de te bouwen ziekenhuizen zijn:

  • Jaber Al-Sabbah – 1.200 bedden
  • Maternity – 600 bedden
  • Aljahra – 550 bedden
  • Alrazi – 500 bedden
  • Ibn Sina – 500
  • Children – 500 bedden
  • Physical Medicine (details volgen)
  • Alameeri (details volgen)
  • Aladan (details volgen)

Het grootste project is het Sheikh Jaber Ahmed Al Jaber Al Sabah Hospital met meer dan 1.200 bedden. Dit medisch centrum, het eerste dat in twintig jaar in Koeweit wordt gebouwd, moet in 2013 opgeleverd worden en kost $1,3 miljard. De andere acht ziekenhuizen moeten in 2016 klaar zijn. Hiervoor wordt in totaal meer dan $4,2 miljard gereserveerd.

Een belangrijk nieuw project dat in ontwikkeling is, betreft de uitbreiding van Koeweit universiteit met een nieuwe medische campus die 20 km buiten Koeweit stad zal worden gebouwd. Deze omvat naast een opleidingsziekenhuis met 600 bedden ook een medische faculteit, waarvan de bouwkosten geraamd worden op $400mln. Het project zou in 2015 moeten zijn voltooid.

De bouw van het eerste ziekenhuis is nu in de planningsfase en wordt gebouwd door Kuwait Arab Contractors, een lokale aannemer. De bouw van de acht toekomstige ziekenhuizen wordt in de komende jaren aanbesteed. De verwachting is dat autoriteiten en aanbesteders vanaf begin 2011 zullen kijken naar consultants voor ontwerp en management van deze ziekenhuizen, en naar toeleveranciers van medische technologie en producten voor uitrusting van de medische centra.

Om al deze ziekenhuizen te bemannen heeft het land naar schatting 4.000 extra dokters en 10.000 verplegers nodig. Naast het investeren in eersteklas medische faciliteiten heeft de Koeweitse overheid een ambitieus plan opgesteld om burgers te stimuleren in de medische sector te gaan werken. De afgelopen jaren heeft een aantal Westerse medische universiteiten en instituten zich in andere Golfstaten gevestigd om lokaal mensen op te leiden en medisch onderzoek te doen. Dat is een voorbeeld dat Koeweit wil volgen.
Onlangs is in Koeweit een conferentie gehouden over de bouw van deze nieuwe ziekenhuizen. Sprekers hierbij waar ondermeer de Ministry of Health en Ministry of Public Works. Opvallend was ook de aandacht die in het programma werd besteed aan snelbouw en duurzaam bouwen.

Wilt u meer weten over uw kansen binnen de medische sector in Kuwait? Neem gerust contact met ons op, jochem@hgcoc.com