Medical sector Qatar and Bahrain


Medical sector in Qatar and Bahrain (released by Holland Gulf Chamber of Commerce in 2011, in Dutch language only)

Eind vorig jaar zagen we het al met eigen ogen, tijdens de eerste Nederlandse handelsmissie in het land: in Qatar en Bahrein wordt de medische sector het middelpunt van ‘nieuwe’ bedrijvigheid. Om op lange termijn minder afhankelijk te zijn van olie en gas, geven de overheden hier de ontwikkeling van een hoogwaardige gezondheidszorg topprioriteit. Er gaan miljarden dollars naar de bouw van medische steden, nieuwe ziekenhuizen en het moderniseren van bestaande medische faciliteiten. Deze moeten de eigen bevolking bedienen, die gemiddeld steeds ouder wordt, en steeds meer te kampen heeft met typisch Westerse ziekten als diabetes, astma, hoge bloeddruk, en kanker. Daarnaast wil men er het medisch toerisme vanuit buurlanden mee aanwakkeren.

In beide landen liggen plannen op de tekentafel voor zowel nieuwbouw als modernisering van medische faciliteiten. Dit betekent dat er een grote behoefte is aan medische apparatuur, software, wegwerpproducten, implantaten, geneesmiddelen, diagnostische producten en hulpmiddelen voor revalidatie.

Bahrein

De economie van Bahrein groeit volgens schattingen van de Economist Intelligence Unit naar verwachting met 4,8 procent gemiddeld per jaar tussen 2010-2014. De regering zet zijn ruime fiscale beleid voort –met een noodbudget verhoogde de regering in 2009 de geplande uitgaven nog eens met 8,4 procent voor 2009/2010.

Het land telt 11 privéziekenhuizen, negen overheidsziekenhuizen, 23 privé gezondheidscentra en vele klinieken. Het Salmaniya Medical Complex is zo groot dat het tachtig procent van het overheidsbudget voor gezondheidszorg ontvangt. De regering heeft toegezegd meer nieuwe ziekenhuizen en privéklinieken te bouwen, maar er is nog geen lijst beschikbaar van bevestigde projecten.

  • Gezondheidseiland Dilmunia, aangelegd door Ithmaar Development Company, met een budget van $1,6 miljard. Wordt het centrum voor de particuliere gezondheidszorg in het land. Het eiland zal de beste gezondheidszorg combineren met tophotels, faciliteiten voor vrijetijdsbesteding en toerisme. De eerste fase van het project moet in 2012 zijn afgerond. Boskalis werkt op dit moment aan de drooglegging van dit kunstmatige eiland.  In het kort:
    • 358 bedden
    • Speciale kliniek voor vrouwen en kinderen
    • Gespecialiseerde klinieken voor plastische chirurgie, alternatieve medicijnen, sportblessures en sportmedicijnen
    • Centrum voor diabetes en voeding
    • Onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van medicijnen.
    • Luxe schoonheidsklinieken.

Op dit moment zijn verder nog een dialysecentrum in aanbouw en het Royal College for Surgeons ($79 miljoen).

Qatar

Qatar is het meest welvarende land van de Arabische wereld en de snelst groeiende economie wereldwijd. De Economist Intelligence Unit verwacht een gemiddelde jaarlijkse reëele economische groei van 17,7 procent tussen in 2010 en 2011. Dit wordt vooral geïnvesteerd in de ontwikkeling van de infrastructuur, het aantrekken van grote sportevenementen, het stimuleren van toerisme en het ontwikkelen van een moderne gezondheidszorg.

Qatar telt zes overheidsziekenhuizen, twaalf privéziekenhuizen (waarvan er acht de afgelopen twee jaar hun deuren hebben geopend), 23 gezondheidscentra, vijf eerstehulpcentra voor kinderen, 200 privéklinieken en 150 apotheken. De gezondheidszorg blijft snel in ontwikkeling, vooral gedreven door de snelle bevolkingsgroei en de verwachte groei in medisch toerisme. Het aantal ziekenhuisbedden is met zestien procent toegenomen, van 1421 in 2004 tot 1694 in 2006. De regering van Qatar had in de begroting voor 2008/09 $2,53 miljard voor de gezondheidszorg gereserveerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van de $1,32 miljard in 2007/08.

  • Hamad Medical City, dat in opdracht van de overheid  wordt gebouwd in het voormalige atletendorp van de Aziatische Spelen, wordt één van de grootste medische centra van Qatar. Het moet in 2013 volledig opgeleverd zijn. Er komen drie ziekenhuizen met gezamenlijk 1.100 bedden, een kliniek voor kinderen, een rehabilitatie- en reactiveringsinstelling, een dialysecentrum, en een trauma- en orthopedische kliniek.
  • Al Wakrah Hospital krijgt 305 bedden en kost $508 miljoen. Het moet samen met het Hartziekenhuis in 2011 zijn deuren openen.
  • Sidra Medical and Research Centre met 412 ziekenhuisbedden moet in 2012 klaar zijn. Deze hypermoderne zorginstelling zal naast een specialistische medische zorginstellig ook een centrum zijn voor onderwijs en biomedisch onderzoek. Daarvoor is bijna $8 miljard vrijgemaakt, waarvan $2 miljard voor inrichting en apparatuur. Sidra wordt ontwikkeld op een gebied van 326.000 m2 en zal huisvesting bieden aan 350 verpleegkundigen.
  • Het Al Ahli Hospital in Qatar is bezig met een tweejarig uitbreidingsplan ter vergroting van de capaciteit van het ziekenhuis van 200 naar 500 bedden. Drie nieuwe vleugels worden de komende jaren ontwikkeld en uitgerust. Het ziekenhuis zal internationale artsen in dienst nemen ter versterking van de bestaande klinieken (dermatologie en eerste hulp).

Naast bovengenoemde projecten zijn er nog een aantal ontwikkelingsprojecten voor nieuwe ziekenhuizen en andere specialistische medische faciliteiten in Qatar, van een cardiologiecentrum tot kinderziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Wilt u meer weten over uw kansen binnen de medische sector in Qatar en Bahrain? Neem contact met ons op, jochem@hgcoc.com