BNR: Booming business voor zorgondernemers Saudi Arabie


Booming business voor zorgondernemers: Saudi Arabië
Door Fleur de Bruijn
11 APRIL 2012 17:51 | BNR.NL


Saudie Arabië: land van oliebronnen en de bijbehorende sjeiks, is ook het land dat de komende jaren veertien miljard euro uittrekt om de zorgvoorzieningen op te vijzelen.
Reden genoeg voor de Holland Gulf Chamber of Commerce om een handelsmissie naar het land te organiseren. Directeur Jochem Geheniau, directeur van deze Kamer van Koophandel voor de Golfstaten vertelt in BNR Gezond waarom Saudi Arabië zo veel geld in de zorgsector investeert: “Ze zijn enorm aan het investeren: in nieuwe infrastructuur, nieuwe steden, industrie en daar hoort ook de zorgsector bij.”

Bevolkingsgroei
Dat heeft onder andere te maken met de explosieve bevolkingsgroei die het land doormaakt: “Vijftig procent van de bevolking is jonger dan vijfentwintig jaar en al die mensen gaan binnenkort een gezin stichten. Dat zorgt voor een enorme expansie.”

Bovendien heeft het land vanwege de economische groei steeds meer te maken met welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes.

Medische apparatuur
Er worden 121 nieuwe ziekenhuizen gebouwd en 66 bestaande ziekenhuizen grondig gemoderniseerd. Geheniau: “Er is veel behoefte aan medische apparatuur en die moet voor een groot deel uit het westen komen.”

Met de handelsmissie die hij op touw zet zal hij onder andere een bezoek brengen aan het Saudische ministerie van Volksgezondheid en aan mensen die bezig zijn met de aanbesteding van de te bouwen ziekenhuizen. Tip één die hij heeft voor Nederlandse ondernemers: “Toon commitment.”

Aan ondernemers die snel even veel geld willen verdienen aan ‘die oliebaronnen in het Midden Oosten, hebben de Saudiërs een hekel.